Riziq Aje

Just me and all

40 Keistimewaan Wanita

Posted by Rafie pada Februari 11, 2011


Menurut Islam, do’a wanita lebih makbul daripada do’apria karena sifat penyayang seorang wanita yang lebih kuat daripada pria. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibu (wanita) lebih penyayang daripada bapak (pria)dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.

” Berikut adalah 40 (empatpuluh) keistimewaan Wanita menurut Islam.

>1. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada70 orang pria yang soleh.

>2. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takutAllah S.W.T. dan orang yang takut Allah S.W.T. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

>3. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak pria. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.

>4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.

>5. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atautiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab,maka baginya adalah syurga.

>6. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari pada api neraka.”

>7. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

>8. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

>9. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

>10. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan dilaut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan,semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

>11. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ? Jawab baginda, “Suaminya.””Siapa pula berhak terhadap pria?” tanya Aisyah kembali,Jawab Rasulullah S.A.W. “Ibunya.”

>12. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasabulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,masuklah dia dari pintu syurga mana saja yang dia kehendaki.

>13. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

>14. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T.mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

>15. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.

>16. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

>17. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagiibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

>18. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama AllahS.W.T.

>19. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada70 orang wali.

>20. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 pria yang jahat.

>21. 2 rakaat sholat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

>22. Wanita yang memberi minum air susu ibu (asi)kepada anaknya daripada badannya (susu badannya sendiri) akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

>23. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

>24. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayangdan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

>25. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga,dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

>26. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia menghibur hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

>27. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkahan.

>28. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.

>29. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

>30. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

>31. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

>32. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahunsolat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allahmengaruniakan satu pahala haji.

>33. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepasbersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

>34. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

>35. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2=thn),maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.

>36. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknyayang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

>37. Jika wanita memijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

>38. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

>39. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akanmendapat pahala 80 tahun ibadat.

>40. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s